Antonie Kamerling 1

Antonie Kamerling

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Acteur, zanger & tekstschrijver

Hotspots Editie 10

We hadden je bij aankomst bijna niet herkend!

Waar zijn je gouden lokken?

“Thuis. Ik heb ze afgeschoren voor de korte film Het Spaanse Paard. Ik speel een ME’er en men vond mijn uitstraling te lief. Met een kale kop zie ik er blijkbaar veel stoerder uit.”

Jouw agenda is overvol, toch heb je gekozen om voor Edukans een reis te maken.

“In mei heeft Edukans mij benaderd. Omdat ik al ambassadeur van de voedselbank ben, was mijn eerste reactie om de uitnodiging af te slaan. Toen het de tweede keer werd gevraagd kreeg ik wel een goed gevoel. De stichting heeft een website geopend, www.heelnederlanddeeltuit.nl, en dat is zo’n creatief idee! Je kunt in de webshop schoolspullen kopen, en je bepaalt zelf wat je koopt. De materialen worden in Malawi aangeschaft en verspreid over 50 scholen. Zo krijgen 10.000 kinderen een kans op een goede toekomst. Daar kan iedereen aan meedoen. Het is belangrijk dat deze organisatie meer bekendheid krijgt. De schoenendoosactie bijvoorbeeld is een initiatief van Edukans. De actie kende ik wel, de organisatie niet. Ik hoop dat mijn gezicht dit project bekender maakt bij het publiek. Daarnaast is dit iets wat ik aankan. Positiviteit en toekomst zijn de sleutelwoorden van de reis naar Malawi geweest. Kinderen die op straat leven, die geen ouders hebben, lijm snuiven, daar kan ik om janken. Dat kan ik gewoon niet aan! Het spotje dat wij hebben opgenomen heeft, in tegenstelling tot andere spotjes over Afrika, een positieve toonzetting. Dat spreekt me aan, ik geloof niet in aandacht voor het negatieve.”

Die reis heeft je geraakt.

“Absoluut. Afrika is heel indrukwekkend. Ik ben pas drie weken terug maar heb echt het gevoel dat Malawi iets in mij heeft veranderd. Ik ben veel dichter bij mijn eigen kern gekomen in plaats van bij de kern van anderen. Ik ben altijd heel erg bezig geweest met de angst dat mensen me afkeurden om hetgeen ik zei. Sinds ik terug ben interesseert het me niet meer wat
anderen van me zeggen en vinden. Dat heb ik los gelaten, ik hou er natuurlijk wel rekening mee dat ik geen mensen kwets met mijn uitspraken, maar ik heb geen last meer van de kritiek van andere mensen.

Was je al eerder in Afrika geweest?

Ja, als overwerkte westerling. Isa in de zon en Antonie op het terras in de schaduw, werkend op de laptop. Dat is niet echt. In Malawi zijn we elke dag de binnenlanden ingereden. De mensen daar hadden nog nooit een blanke man ‘real life’ gezien. Kinderen hebben niks, alleen elkaars gezelschap. Toch zijn ze blij en enorm positief. Juist die kinderen hebben mij enorm geraakt. Volwassenen zijn vaak verpest door de maatschappij en hun eigen ego. Kinderen blijven in die zin de mooiste wezens op aarde. Ze zijn puur. Daarom vind ik het contact met kinderen makkelijker dan met volwassenen.”

Gaat er niet al heel veel aandacht naar de doelen in het buitenland?

“Nou, dat was wel de reden waarom ik ooit besloot om ambassadeur van de voedselbank te worden. Natuurlijk is het veel sexier en ligt het meer voor de hand om iets te doen in bijvoorbeeld Thailand want daar is het leven nog veel harder. En dat is ook zo, het is allemaal heel triest en ze hebben het daar ook heel zwaar, maar ik vind dat je moet proberen het in je eigen land ook een beetje voor elkaar te krijgen. Daarom koos ik een paar jaar geleden voor de voedselbank. Ik probeer al heel lang te leven volgens het principe ‘verbeter de wereld begin bij jezelf’.”

Had je het gevoel dat je iets moest doen?

“Nee, ik hou er juist niet van als mensen zeggen ‘je moet iets doen’. Voordat ik ambassadeur werd van de voedselbank werd mij vaak gevraagd iets te doen voor goede doelen. Ik voelde mij schuldig omdat ik het eigenlijk niet wilde doen. Mijn tijd was zo schaars dat door die extra taak de druk te groot zou worden. Je kunt pas iets voor een ander betekenen als je energie over hebt. Vandaar dat ik, toen ik sterker werd en meer energie kreeg, me inzette voor de voedselbank. En nu dan voor Edukans in Malawi. Ik doe die dingen omdat het goed voelt, niet omdat het moet.”

Meer energie, meer tijd?

“Meer tijd heb ik zeker niet. Het wordt steeds gekker lijkt het soms. Deze week bijvoorbeeld. Ik weet van voren niet dat ik van achteren leef. Er is zoveel en ik doe zo veel door elkaar. Film, theater, musical, muziek, noem maar op! Daarbij heeft Isa ook een heel drukke carrière. Soms verzucht ik dat een vrouw die kookt en masseert zó relaxed zou zijn. Aan de andere kant zou ik binnen een week in slaap vallen. In die zin hebben wij een heel onpraktisch huwelijk. Hoe wij het allemaal regelen thuis? Dat weten we zelf ook niet. Alles is één grote chaos, maar het grappige is dat wij het beter dan ooit hebben met zijn vieren.”

Wat voor vader ben jij?

“Een liefdevolle vader. Vorig jaar vond ik mezelf geen goede vader. Er zat zoveel tijd in de musical Sunset Boulevard. Eenmaal thuis voelde ik mij moe en leeg. Zo leeg dat ik zelfs geen liefde meer had om te geven. Dat gebeurt nooit meer.”

Als je dertig seconden had waarin de hele wereld naar je luisterde?

“Oh, dat vind ik de leukste vraag die me ooit is gesteld! Ik zou natuurlijk eerst goed oefenen, want dertig seconden zijn zó om. Ik zou op de twitter manier (korte zinnetjes) communiceren. Waarschijnlijk zou ik iets zeggen over liefde, hoop en geloof in de kracht in jezelf als mens.

Mijn inspiratie zou ik halen uit mensen als Oprah Winfrey, Lady Di en Obama. Obama is de grootste zegen van de laatste jaren. Die mensen hebben iets positiefs gebracht in de wereld. Dat is heel belangrijk. Ik snap negativiteit: zeuren en cynisch zijn is mij niet vreemd, maar cynisme doodt. Het lost niets op. Positiviteit bouwt op. Daar zou ik iets over zeggen.”