Ali B 1

Ali B

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Bekentenissen

Hotspots editie 33

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Stephanie Pistel

Nederlands bekendste knuffelmarokkaan Ali B is de afgelopen jaren door veel Nederlanders in het hart gesloten. In eerste instantie is hij bekend geworden als rapper, momenteel is hij te zien als coach in The Voice of Holland en sinds enkele jaren is hij ook succesvol in het theater. Maar hoe goed kennen we Ali eigenlijk? Minder goed dan we denken, blijkt uit zijn voorstelling Ali B bekend(t). We spraken Ali na zijn try out in MFC Stroud in Putten op 1 november.

Vorig jaar won hij de Neerlands Hoop, een cabaretprijs voor veelbelovende theatermakers. Dus de lat voor zijn nieuwe show ligt meteen lekker hoog, iets wat hem ook wel onzeker maakt. Toch weet hij de hoge verwachtingen waar te maken. Ali vraagt zich tijdens zijn voorstelling hardop af hoe goed wij hem denken te kennen. “Weten jullie wat mijn achternaam is?” Uit de zaal roept iemand: “B?” “Meen je dat nou serieus?” vraagt hij verbaasd. “Jij denkt dat ik B heet?”

Ali van de telefoonreclame

Oké, blijkbaar weet niet iedereen dat hij Bouali als achternaam heeft. Dan probeert Ali iets anders: “Kun je een aantal hits van me noemen?” Het blijft lang stil… Dan zegt hij lachend: “Waarom zitten jullie hier eigenlijk? Jullie weten niet eens wie ik ben!” Een oudere dame in de zaal roept dat ze wel echt voor de voorstelling met Ali heeft gekozen. “Waarom dan?” vraagt Ali. “Omdat je zo leuk bent in die telefoonreclame…” De zaal lacht, Ali lacht. Het ijs is gebroken en de toon is gezet.

Probleemjeugd

Hoewel Ali de belangrijkste verhalen van zijn leven inmiddels al wel zo’n beetje verteld heeft, heeft hij nog een hoop geheimen. Heel veel. En Ali vindt het tijd om schoon schip te maken. Om de echte Ali te laten zien. “Er schuilt een gangster in mij,” begint hij. De zaal lacht, maar dan gaat hij serieus verder. Ali bekent dat hij tot de Marokkaanse probleemjeugd behoorde. Dat hij kattenkwaad uithaalde met zijn jeugdvrienden. Dat deze jeugdvrienden op het slechte pad bleven en inmiddels geliquideerd zijn. Dat hij heeft gestolen en drugs heeft gedeald. Kortom, Ali bekent dat hij tijdens zijn jeugd niet zo’n lieverdje is geweest.

Kwetsbaar

“In mijn vorige voorstelling heb ik al veel dingen verteld, die ik op televisie of de radio niet kon vertellen”, vertrouwt hij me na de voorstelling toe. “Het theater is daar geschikter voor. Daar heb ik de tijd om mijn verhaal te doen. Theater is het enige podium waarop je dus echt kunt zeggen wat je bedoelt. En heel kwetsbaar kunt zijn. Bij televisie worden er woorden in je mond gelegd, die je er dan weer uit moet halen.”

Schaamte

“Theater is wat dat betreft zo magisch. Ik kan hier zingen, grappen vertellen, mensen meenemen naar andere periodes in mijn leven. Je kunt het hele wereldje neerzetten. In het theater zie je steeds meer de echte Ali.” Ali geeft toe dat hij niet altijd zichzelf is. Niet omdat hij daar slechte bedoelingen mee heeft, maar omdat hij zich soms schaamt voor bepaalde dingen. “Daarom doe ik me soms anders voor. Ik vertel iedere voorstelling weer iets meer over de echte Ali en nu ik zie hoe het publiek omgaat met mijn kwetsbaarheid, word ik gestimuleerd om nog verder te gaan. Me nog verder bloot te geven en nog dieper te gaan.”

“De verhalen die ik vertel zijn verhalen die mij raken, maar het zijn ook maatschappelijke onderwerpen. Het gaat over mij, maar ook over de Marokkaanse probleemjongeren. Het gaat over mij, maar ook over onzekerheid over je uiterlijk. Het gaat over mij, maar het gaat ook over wat weten we nou van het leven? Ik vertel dingen die ik niet eerder heb verteld, met een bepaalde reden ook, omdat ik bang was om ze te vertellen. Ik beschrijf hoe ik slachtoffer ben van mijn eigen tekortkomingen. Hoe ik slachtoffer ben van mijn eigen maskers die ik opzet, imago’s die ik creëer. Van mijn eigen gedrag. Daar ben ik niet alleen in. Dat hebben niet alleen bekende mensen. Dat is denk ik voor iedereen heel herkenbaar.”

Een tien scoren

Ali vertelt me dat zijn succesvolle carrière ook een keerzijde heeft. Zo heeft hij op het randje van een faillissement gezeten en was hij overspannen. “Zag je me bij de battles van The Voice? Vond je me niet een beetje stil? Ik had pijn. Wist niet hoe ik moest zitten. Ik dacht dat ik een hernia had. Kom ik bij de chiropractor, zegt ‘ie dat ik overspannen ben.” Die had Ali zelf ook niet zien aankomen. Maar inmiddels gaat het weer beter met hem, ondanks dat hij nog wel moeite heeft de balans te vinden tussen alle leuke dingen die hij doet. “Ik ben een tv-maker geworden en een theatermaker. Maar een goede theatermaker, maakt je nog geen goede vader. En een goede vader, maakt nog geen goede zoon. En een goede zoon, maakt je nog geen goede tv-maker. Als je in alles een tien wilt scoren en in alles de beste wilt zijn, dan moeten er ook bepaalde dingen zijn die je verwaarloost.”

Het deel dat Ali voor zijn gevoel een beetje verwaarloosd heeft is zijn muziek. “Ik heb met Ali B op Volle Toeren wat muziek gemaakt, maar het is natuurlijk belachelijk dat ik als rapper sinds 2006 geen album meer heb gemaakt. Dat knaagt aan mij. Als ik niet weer overspannen wil raken, dan moet ik de muzikant in mij voelen. Die weet niet beter, die moet muziek maken. Dat heeft niets te maken met carrière maken, maar dat is gewoon een levensbehoefte. Inspiratie is er volop. Inspiratie is gevoel omzetten in muziek. Als ik voel, kan ik muziek maken. En ik kan je vertellen dat er muziek aan gaat komen. Muziek waar niet alleen het publiek, maar ik zelf ook zeven of acht jaar op heb gewacht. Inspiratie genoeg voor materiaal.”

Nog meer ambities

Toch heeft Ali naast muziek maken, tv maken, coachen en zijn eigen label nog meer ambities. “Je zou kunnen denken aan acteren. Zo’n stemmetje in mij roept ‘Ik wil films maken’. Maar ik denk dat het belangrijk is om eerst alles wat ik nu doe in balans te brengen. Laat ik eerst maar ècht leveren in het theater, ècht leveren met mijn tv-programma’s Ali B op Volle Toeren en Ali B en de 40 Wensen. Ik heb nu dus ook nog een eigen tv-productiemaatschappij met Najib Amhali. Alsof ik het nog niet druk genoeg heb. Dus daar wil ik ook weer goed in zijn. Ik denk dat ik altijd meer ambities heb dan tijd. Dat daar ook meteen mijn dilemma zit. Dat is waar ik in faal.”