Addy van den Krommenacker 1

Addy van den Krommenacker

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Modekoning

Hotspots editie 32

Nog maar elf jaar geleden ontwierp hij zijn eerste eigen collectie, maar in deze korte tijd heeft Addy van den Krommenacker zich opgewerkt tot een ware modekoning. Zijn prachtige creaties worden gedragen door tout bekend Nederland, maar ook over de grenzen zijn de dames laaiend over zijn jurken. Tijdens de laatste Oscaruitreikingen in Hollywood droegen maar liefst vijf beroemdheden zijn ontwerpen.

U ontwerpt pas elf jaar. Denkt u achteraf niet: was ik maar eerder begonnen met een eigen collectie?

“Nee, het is gewoon gekomen zoals het gekomen is. En ik vind het wel fijn dat ik zo’n lange voorbereidingstijd heb gehad. Ik denk dat ik juist door mijn werkervaring voordat ik ging ontwerpen veel knowhow heb opgedaan. Ik ben begonnen als verkoper en ben jarenlang inkoper geweest voor een boetiek die ik uiteindelijk zelf heb overgenomen. Op een gegeven moment kwam ik er achter dat ik heel veel miste in mijn collectie. Ik had in de loop der jaren zoveel ideeën opgedaan en kon dan bijvoorbeeld niet vinden wat ik zocht. Ik werd steeds lastiger voor de merken bij wie ik inkocht. Toen zei een relatie eens een keer tegen mij: Waarom ga je het niet zelf doen?”

Vermoedelijk het beste advies dat u ooit gekregen heeft?

“Absoluut. Je moet alleen een kans krijgen om het te doen en die kreeg ik. Ik had contacten met de goede ateliers in Italië en veel creativiteit waar ik uit kon putten, dus dit was het juiste moment. Daar ben ik eeuwig dankbaar voor. Ik had er al vaker over nagedacht, maar omdat ik de mogelijkheden in Nederland niet zag, geen goede naaisters en dergelijke, was ik zo blij dat ik in Italië echte vakmensen trof. Toen ben ik voorzichtig de eerste  modellen gaan ontwerpen, zonder echt naar buiten te brengen dat ik daarmee bezig was. Ik heb ze toen gewoon in de winkel gehangen om te kijken wat er gebeurde.”

En ze werden verkocht?

“Ja! Ik hing mijn ontwerpen tussen de collectie en toen bleek dat ze net zo goed verkocht werden als Valentino en de andere merken die ik had hangen. Daar kreeg ik zo veel positieve energie van! Binnen een jaar had ik een hele eigen collectie ontworpen. Bij mijn eerste collectie heb ik mijn creativiteit helemaal de vrije loop gelaten. En als de collectie dan af is, is het plaatje voor mij pas echt compleet met een mooie show met muziek en alles wat erbij komt kijken, waar ik mijn eigen invulling aan kan geven.”

Als u uw laatste collectie vergelijkt met uw eerste, is daar dan veel in veranderd?

“Ik ben mijn handschrift altijd trouw gebleven, maar ik zie heel veel verschil. Iedere dag leer ik nog. Ik vind het gewoon een cadeau dat ik met zulke mooie stoffen in aanraking kom of kan ontwikkelen. Ik denk heel vaak: ik durf geen volgende collectie meer te maken, want die kan niet beter worden dan deze. Maar toch komt het steeds weer: nieuwe inspiratie. Dan kan ik dat gevoel weer loslaten.”

Wat is het handschrift dat u graag trouw blijft?

“Vrouwelijk, niet over de top. Gebruik maken van de prachtige stoffen en soms is het natuurlijk ook de kunst van het weglaten. Ik houd gewoon van een mooie, vrouwelijke, elegante stijl.”

Heeft u een succesjurk, een topstuk?

“Ik heb heel veel succesvolle jurken die ik ook bewaard heb en die voor mij een bijzondere herinnering zijn. Maar aan de andere kant heb je ook bepaalde ontwerpen die misschien niet meteen opvallen, maar waar ik wel ontzettend trots op ben. Daar heb ik dan bijvoorbeeld technisch heel hard aan gewerkt. Een jurk die bij heel veel vrouwen in verschillende maten goed werkt bijvoorbeeld. Daar kan ik ook wel heel trots op zijn.”

Waar bent u recent door geïnspireerd?

“De jaren ’30 en jaren ’40 zie je in mijn laatste collectie terugkomen en ook weer in mijn nieuwe collectie van volgend seizoen. Mijn laatste collectie heb ik in zwart-wit gemaakt, dat was voor mij de eerste keer, omdat ik normaal gesproken met heel veel kleuren werk. Je zoekt toch altijd naar een nieuwe uitdaging, dus ik wilde eens kijken of het me ook zou lukken een collectie te maken zonder kleur te gebruiken. Dat geeft weer inspiratie, dan moet je het in andere vormen of materialen zoeken. Ik maak wat ik zelf mooi vind en houd daarbij geen rekening met trends, maar omdat ik door en door met mode bezig ben, zit ik meestal toch altijd in die trendflow.”

Wat is voor u het hoogtepunt uit uw carrière?

“De dag dat ik geridderd werd. Ik kreeg een koninklijke onderscheiding. Daar had ik nooit over nagedacht en ik wist er echt niets van. Het is nooit in me opgekomen en dat lintje noem ik nou echt een verrassing. Een hele dierbare herinnering. Wat ik ook heel bijzonder vond was de laatste Oscaruitreiking, waarbij er veel jurken van mij werden gedragen. En een iets recenter hoogtepunt was de kroningsdag van Willem-Alexander, waarvoor ik een aantal prinsessen heb mogen kleden. Koningin Maxima heb ik nog niet mogen kleden, maar wat niet is, kan nog komen. Ze staat natuurlijk hoog op mijn wensenlijst.”