Ad Visser 1

Ad Visser

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Op zijn manier

Hotspots editie 25

Een woensdagmiddag bij Café ‘t Bonte Paard in Laren. We zoeken een rustig plekje op het terras. Omdat we iets te vroeg zijn voor onze afspraak met Ad Visser, moeten we even wachten. Maar niet lang, want daar zien we hem aankomen: grote pet op, zonnebril op zijn neus. De meeste mensen zouden daardoor moeilijker te herkennen zijn, maar Ad (65) juist niet. Het rustige plekje verruilt hij graag voor een tafeltje voor het café. “Ik houd van reuring.”

Ad Visser. Jaren geleden presenteerde hij het bekende programma Toppop, dus velen zullen hem kennen als tv-presentator. Toch is dit slechts een van de zijpaden van zijn levensweg geweest. Singer-songwriter. Dat is wat Ad Visser is. En door de vele verschillende vormen waarin hij zijn teksten en muziek uitvoert, vat zijn zelfgekozen benaming ‘multi-media performer’ deze bezigheden nog steeds het best samen.

Op pad met echte meisjes

Recent was Ad weer op tv te zien als deskundige bij Vrienden van Amstel zingen Kroonjuwelen en als presentator van het programma Echte Meisjes Op Zoek Naar Zichzelf, waarin we iets van zijn spirituele kant te zien kregen. “Spiritualiteit is altijd een belangrijk deel geweest van mijn leven, het is een visie op het leven, een instelling waarmee je het leven benadert.” In het programma maken de meisjes, onder leiding van Ad, kennis met de wereld van mystiek en spiritualiteit. “Het is ongelofelijk leuk om met zo’n stel van die wilde meiden naar Nepal te gaan. Nepal is een favoriet land van mij, ik ken het goed. En met die meiden is een stuk leuker dan met een groep mensen die zich heel interessant heeft ingelezen over het onderwerp. Je loopt de hele dag rond met een lach, ook omdat zij de dingen op hun manier zien. Verrassend, verbijsterend en komisch.”

Gelukkig leven

Nou doet Ad sowieso zijn best om met een lach op het gezicht door het leven te gaan. Zo lazen we dat hij in 1985 De Happy Life Generator in het leven had geroepen en sindsdien volgens dat systeem leeft. “Het werkt geweldig.” Maar het antwoord op de vraag of hij ons kan uitleggen hoe het werkt, is nee. “Ik wil het je graag uitleggen en kan het iedereen aanraden, maar het is een heel lang en abstract verhaal. Dat kan ik niet op een korte manier uiteenzetten. Daar heb je meerdere A4-tjes voor nodig, dus dat gaan we in dit korte interview niet redden.” Feit is dat Ad Visser een happy life leeft. “Dat deed ik daarvoor ook al hoor, maar ik had het gevoel dat je nog meer waardevolle dingen uit het bestaan kon halen. Waardevol in de zin van ervaringen, kennis en datgene wat je doet en maakt. Je missie en je passie.”

Missie geslaagd

Onder het genot van een speciaalbiertje, “Eentje hoor, meer kan ik niet hebben”, vertelt Ad ons over zijn eigen missie. De lijn die hij nu al tweeënvijftig jaar van zijn leven vasthoudt: die van singer-songwriter. “In de tijd van mijn radioprogramma Superclean Dreammachine was ik al singer-songwriter. Daarna heb ik ook een hele elektronische periode gehad, waarin ik door heel Europa optrad met robots, lasers en noem maar op. Maar ik ben ook altijd doorgegaan als one man, one guitar, wat in feite de essentie van de singer-songwriter is. Pas recent, na een halve eeuw dus, heb ik dat ik zeg: ja, wat er nu gebeurt, zo moet het eigenlijk. Zo valt alles op z’n plaats. Ik ben dus ruim vijftig jaar bezig geweest om het te laten klinken zoals ik wil. Ik vind het fantastisch om mee te maken dat ik uiteindelijk de vorm heb gevonden die spannend en zinvol tegelijk is.”

Interessante toevoeging

“Boeiende teksten die ergens over gaan. Over het leven, het bestaan. En dat op een muzikaal interessante manier.” Dat is het doel van singer-songwriter Ad Visser. “Ik vind het belangrijk dat het zin heeft. Ik heb natuurlijk de afgelopen vijftig jaar heel veel muziek gehoord en als je het dan zelf ook doet, moet het wel iets toevoegen aan wat er al is. En, als ik eerlijk ben, denk ik dat dat zo is. Ik doe het toch weer op een hele eigen manier. Je moet het zien als beeldende kunst. Dat kan op honderden manieren. Zoals Mondriaan op zijn Mondriaans, terwijl Appel het op zijn eigen manier doet en beiden weten de essentie der dingen te raken en voegen iets toe aan de beeldende kunst. En beiden zijn daardoor interessant.”

1050 coupletten

Maar Ad zou Ad niet zijn als hij niet weer een originele wending aan zijn muziek geeft. Dus in plaats van one man, one guitar gaat hij te werk als one man, two guitars. “Ik speel dus op twee gitaren tegelijk. Dat vind ik boeiend, omdat het leidt tot een andere sound. En het blijkt te werken. Daarnaast tekst, tekst, tekst, tekst. Dat is heel belangrijk. Een van de songs die ik heb geschreven heet De Parade Van De Hemelse Tragedie. Dat is uiteindelijk een lied geworden van 1050 coupletten. Ik kan daar op verschillende manieren mee optreden. Als totaal en in losse delen met elk een apart thema. Door het steeds in andere vormen uit te voeren, leidt dat er toe dat je steeds dieper in de materie komt en het geheim van je eigen song ontdekt, met spannende resultaten als gevolg.”

Geen applaus zoeker

De teksten die Ad tegenwoordig schrijft zijn Nederlandstalig, maar dat betekent niet dat hij geen succes heeft over de grens. Hij stond in de jaren ’80 al onder andere in de top 5 in Italië, dus hij kent de internationale weg wel, maar nu brengt zelfs onze eigen taal hem in het buitenland. “Ik heb bijvoorbeeld een song geschreven over het leven van Serge Gainsbourg, een Franse zanger, dichter, componist en acteur. Dan krijg ik dus ineens een verzoek uit Frankrijk of ik kom spelen op een groot festival, een soort Pinkpop. Voor ik het weet sta ik op een podium aan de rivier de Marne met voor mij een heuvel vol met mensen. En ik heb recent op uitnodiging in Jakarta gespeeld. Nou, dan ga ik daar graag heen. Dat vind ik interessant. Om zo door het leven te gaan, te spelen en te kijken wat er op mijn pad komt. Dat is de boeiendste vorm voor het bestaan, vind ik. Het is altijd erg fijn als het publiek het mooi vindt wat je doet, maar als het mensen dieper raakt, vind ik dat nog inspirerender. Daardoor ontwikkel je zelf ook weer verder. Ik ben geen applaus zoeker, ik zoek geen constante aandacht, ik ben gewoon altijd op zoek naar versterking van de dingen die ik doe op het podium.”

Verzamelen

Gewoon een man die bezig is zijn leven te leiden. “Juist. Dat is precies wat ik doe in dit bestaan. Ik verzamel geen bedrag, ik verzamel geen aandacht, ik verzamel mooie herinneringen. Mijn missie is art, kunst. En waarom dan singer-songwriter? Om mensen te inspireren voor het dagelijks leven. That’s it! En al dat Hillywood-gedoe eromheen geloof ik allemaal wel.”

Uitdaging

Omdat hij is begonnen als singer-songwriter, lijkt het Ad mooi om naar het slot toe te proberen alles in te dikken. “Dus alle dingen die ik in mijn leven heb gedaan en meegemaakt te combineren, zodat ik uiteindelijk weer tot één vorm kom.” Hij illustreert zijn verhaal door met zijn armen een ruitvorm te laten zien. “Eerst ontwikkel je je leven in de breedte en daarna probeer je al die kennis weer naar elkaar toe te brengen en te combineren tot één stijlfiguur. Dat is de uitdaging die ik met mezelf ben aangegaan en dat dwingt tot vernieuwingen. Tot de scherpste teksten.”

Creativiteit is leven

En hoewel zijn bezigheden zich steeds meer concentreren in het singer-songwriterschap, misschien wel die ‘eindvorm’ waarin alles samenkomt,  moet je niet denken dat hij dan klaar is en met pensioen gaat. “Nee, dat hele begrip ken ik niet. Dat is niet goed voor je hoofd. Echt niet. Creativiteit moet je niet stopzetten. Dat moet je niet eens willen. Leven is creativiteit. Creativiteit is leven. Het is een fantastische kracht die zich steeds in iets nieuws manifesteert. Het is prachtig om te hebben en er iets mee te doen. Iedereen heeft dat en iedereen kan er op zijn eigen manier iets mee doen.” Een levensles die hij tot slot graag aan iedereen mee wil geven: “Probeer jezelf te worden. Dat is het belangrijkste wat je kunt zijn. En het is een hele ontdekkingsreis om er achter te komen wie je bent.”